ICAO code: LHPR | IATA code: QGY | SITA: QGYAPXH | AFTN: LHPRZPZX

Új működési engedélyekkel üzemel a repülőtér

A Győr-Pér Repülőtér Magyarországon elsőként szerezte meg az Európai Uniós követelményeknek megfelelő működési engedélyt. 2018 januárjától kezdve az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) által meghatározott szabályzórendszer alapján üzemel a repülőtér.

Az EASA tanúsítás célja, hogy az abban résztvevő repülőterek infrastruktúrája és üzemeltetése egységesen a 139/2014 EU rendeletben megfogalmazott követelmények alapján a legmagasabb repülésbiztonsági prioritásoknak feleljen meg. A tavalyi évben jelentős erőforrásokat fordítottunk az újraengedélyezési eljárás lefolytatásához. Felülvizsgálatra került a teljes infrastruktúra, beleértve a futópályát, gurulóutakat, forgalmi előtereket, kiegészítő berendezéseket. Külön eljárás részeként újraengedélyezésre került az üzemeltetéshez szükséges feltételek, beleértve az ellenőrzési és karbantartási eljárásokat, a tűzoltószolgálat működését, kényszerhelyzeti feladatokat, repülésbiztonsági eljárásokat, oktatások rendszerét. Létrehozásra került a működés folyamatait leíró Repülőtér Üzemeltetési Kézikönyv.

A felkészülés alatt folyamatos munkakapcsolatot tartottunk fent a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Légiforgalmi és Repülőtéri Hatósági Főosztályának szakembereivel, akik a benyújtott dokumentációk és helyszíni szemlék során ellenőrizték a megfelelőség feltételeit.

A repülési iparágba vetett bizalom alappillére a biztonság. A Győr-Pér Repülőtér EASA tanúsítása hozzájárul ahhoz, hogy a repülőteret igénybe vevők számára európai sztenderdeknek megfelelő szolgáltatási minőséget biztosítsunk, folyamatosan szem előtt tartva a repülésbiztonság elsődleges prioritását.

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail